Rozšírili sa možnosti úverovania malých a stredných podnikateľov

08.07.2013 Bratislava

Bratislava 8. júla (TASR) - UniCredit Bank podpísala zmluvu s Európskym investičným fondom (EIF) a Slovenským záručným a rozvojovým fondom (SZRF) v rámci iniciatívy JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises).

Vďaka tomu sa malé a stredné podniky (MSP) budú môcť uchádzať počas najbližších dvoch rokov o investičné financovanie za výhodnejších a cenovo dostupnejších podmienok. EIF totiž poskytuje garancie až do výšky 70 % poskytnutých úverov.

Tento druh financovania je určený malým a stredným podnikateľom so sídlom a pôsobnosťou na území Slovenska, s ročným obratom maximálne 50 miliónov eur, s aktívami do 43 miliónov eur a s počtom zamestnancov do 250.

Investícia, ktorá má byť financovaná pomocou úveru v rámci iniciatívy JEREMIE, musí byť lokalizovaná mimo bratislavského regiónu. Podniky sa o zvýhodnené financovanie svojich investičných a prevádzkových potrieb môžu uchádzať počas najbližších dvoch rokov. Práve MSP sa podieľajú na celkovej zamestnanosti na Slovensku približne 16 %, pričom z hľadiska odvetví majú najväčšie zastúpenie v službách (26 %) a v priemysle (24 %). Najväčšia koncentrácia týchto podnikov je v bratislavskom regióne, preto sú aktivity na vyrovnanie týchto regionálnych disproporcií pre Slovensko mimoriadne významné.

Ako uviedol generálny riaditeľ EIF Richard Pelly, záručné zmluvy na Slovensku v rámci iniciatívy JEREMIE pomôžu uspokojiť veľký dopyt po úveroch pre domáce MSP a umožnia vytvoriť pracovné miesta a podporiť hospodársky rast slovenskej ekonomiky v kritickom čase.

Podľa generálneho riaditeľa UniCredit Bank Slovakia, a. s., Miroslava Štrokendla vďaka garanciám EIF môže banka za výhodnejších a cenovo dostupnejších podmienok financovať lokálnych podnikateľov, a tak prispieť k rozvoju slovenského hospodárstva v oblasti pracovných miest, inovácií a dôležitých regionálnych projektov.
 

Vyberte región